Blog

De wereld in 2027 – In een oogopslag

Kohera bestaat tien jaar. Dankzij het vertrouwen van onze klanten en de inzet van onze medewerkers zijn we gegroeid tot een team van 42 mensen. Meestal is zo’n verjaardag een goede gelegenheid om terug te blikken. Dat gaan we een andere keer zeker doen, but now for something completely different: we blikken vooruit. We hebben onze medewerkers op een onbewaakt moment hun beste vertolking van Madame Soleil laten geven. Wil je weten hoe de wereld van 2027 er volgens ons zou kunnen uitzien? Volg deze zomer dan zeker onze blog!

Op wandel in je gegevens

De pc is al een tijdje verdwenen. De chip in je personal smart device is krachtig genoeg om alles te kunnen doen wat je verwacht van een computer, het vaste beeldscherm is vervangen door augmented reality in 3D en lokale gegevensopslag heb je niet meer nodig, alles wordt gestreamd. Ook het toetsenbord is weg, want ik praat gewoon tegen mijn smart device dat zo goed als alle instructies foutloos uitvoert. De muis is eveneens verdwenen, want met hand- en hoofdbewegingen in de lucht begrijpt mijn computer wat ik wil. De eerste toestellen die weten wat ik denk en op die instructies reageren, zijn ook al op de markt, maar ze werken nog niet echt goed. En de printer? Ook die heeft het veld geruimd. Alle gegevens worden namelijk gevisualiseerd rondom mij.

Als ik chocoladetaart wil bakken, speelt de instructievideo voor mijn ogen, krijg ik met een handbeweging de ingrediënten te zien, kom ik met nog een andere beweging te weten wat ik daarvan in huis heb en of alle ontbrekende producten nu beschikbaar zijn in de buurtsupermarkt of bij de fietskruidenier aan huis. Wil ik meer officiële documenten zien, zoals mijn loonbrieven van de voorbije tien jaar, dan kan ik die ook met handbewegingen virtueel doorbladeren of met stemcommando’s filteren tot ik de juiste voor ogen heb. Mensen die gegevensanalyses uitvoeren, zullen zo goed als op wandel gaan in hun data. Bij een inventaris kan ik de producten ook virtueel zien staan, bij financiële transacties zie ik de betrokken partijen, rond de productiegegevens zweven de machines en de voorraden, de persona van mijn nieuwe klantendoelgroepen staan naast mij…
Karel

Bij een koffie doorblader ik mijn krant

Alweer zijn veel zaken zo goed als verdwenen, zoals de pc, de laptop en zelfs de smartphone is bijna weg. Uit nostalgie is er een revival van de gedrukte krant. Die krant is nergens voor nodig, want we hebben alle informatie onmiddellijk bij de hand, maar men vindt het nu eenmaal leuk. Wat ook bijna nergens voor nodig is: googlen naar informatie. Zoekmachines hebben intussen zo’n dertig jaar ervaring met het menselijk zoekgedrag, voorspellen dankzij machine learning wat je zal nodig hebben en tonen op elk gewenst moment een reeks relevante zoekresultaten, zonder dat je een zoekopdracht hebt ingegeven.

Die informatie bekijk je via een bril of een contactlens, want de smartphone is er niet meer (hoe gesofisticeerd de smartphone ook geworden was, het bleef wel een breekbaar toestel en dus niet altijd even handig). De speciale bril en contactlens staan ook op het verdwijnen, want de eerste grootschalige tests met implantaten zijn geslaagd. Franse ingenieurs hebben een manier gevonden om computerinformatie rechtstreeks naar het oog door te sturen. Omgekeerd kan het nog niet, maar men is er hard op aan het werken en de Koreanen hebben laten weten dat ze binnen de drie jaar voor een doorbraak zullen zorgen. Privacy-experts weten even niet waar eerst te beginnen en ook in het onderwijs zit men helemaal vast. Nog een paar jaar en traditionele examens hebben geen enkel nut meer…
Frederik

Lees ook onze vorige blog over programmeurs, en of zij in 2027 overbodig zijn.

De wereld in 2027 – Software schrijft de software