kohera-logo-regular.svg

Klanten / 

Artilium biedt hoge beschikbaarheid en bedrijfszekerheid bij telecomoperator

Artilium biedt hoge beschikbaarheid en bedrijfszekerheid bij telecomoperator

Artilium levert een betrouwbare infrastructuur voor een Belgische telecomoperator die het op zijn beurt openstelt voor Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s). Elke minuut dat het systeem niet beschikbaar zou zijn voor de eindklant van zo’n virtuele operator betekent een kleine ramp.

De nieuwe infrastructuur van Artilium voldoet aan de vereisten die eigen zijn aan de moderne telecomsector. De infrastructuur is voldoende performant en kan in de toekomst meegroeien. Die schaalbaarheid was belangrijk om de kost bij eventuele uitbreidingen onder controle te kunnen houden. De hoge beschikbaarheid van het systeem zit nu in het design verwerkt. Ook qua beheer heeft Artilium meer controle over wat er gebeurt op het netwerk. De nieuwe configuratie is een verderzetting van de bestaande infrastructuur die volledig op Microsoft is gebaseerd.

Unieke configuratie verspreid over twee datacenters

“De hoge beschikbaarheid van onze nieuwe configuratie is mogelijk door de geografisch redundante opslag van de gegevens”, gaat https://kohera.be/wp-content/uploads/2017/09/170905_1.webp Borry, head of operations bij Artilium, van start. “We hebben gekozen om onze installatie over twee verschillende datacenters op twee locaties te spreiden.” Op die manier verzekert het telecombedrijf een optimale beschikbaarheid en continue dienstverlening. Daarnaast zorgt een spreiding van de belasting op het netwerk voor een minimale downtime. “Als er een probleem optreedt in het primaire datacenter kunnen we lokaal een failover in gang zetten, in het geval er lokaal iets grondig fout loopt kunnen we overschakelen naar de disaster recovery-site”, aldus Bjorn Claeys, Lead Architect bij Artilium.

artilium

De unieke configuratie zorgt voor een spreiding van de belasting op het netwerk en garandeert een continue dienstverlening. “Op oudejaarsavond is de belasting van het netwerk bijvoorbeeld veel hoger dan normaal, ons systeem kan dat perfect bolwerken.”

Disaster recovery sluit gegevensverlies uit

Pieter Vanhove, senior database consultant bij Kohera: “Ook in rampsituaties moet Artilium in staat zijn om een volledige service te garanderen. Het design maakt dat perfect mogelijk. Door de AlwaysOn failover-clustering staan de vier servers in het primaire datacenter voortdurend in verbinding met elkaar. Op die manier kunnen we de hoge beschikbaarheid lokaal voorzien. Tussen beide locaties hebben we ook AlwaysOn availability-groepen ingebouwd. Telkens als er op SQL Server-niveau een transactie gebeurt, bijvoorbeeld een toevoeging of verwijdering van een record, wordt die ook automatisch doorgestuurd naar de tweede site.”

“De combinatie van de AlwaysOn failover-clustering die zorgt voor de hoge beschikbaarheid en de AlwaysOn availability-groepen die zorgen voor de disaster recovery, maakt het Artilium-design zo uniek”, zegt Vanhove.

Datawarehouse en rapporten met minimale belasting

“In de toekomst kunnen we die twee disaster recovery-servers ook actief maken”, vult Kristof Van de Putte, head of development bij Artilium, aan. “Het betekent dat we rechtsreeks realtime rapporten kunnen trekken uit die twee servers, zonder de productieservers te moeten belasten.”

https://kohera.be/wp-content/uploads/2017/09/170905_1.webp Borry: “We hebben bewust voor een volledige Microsoft-omgeving gekozen. Microsoft SQL Server is een betrouwbaar product waarmee we nog nooit problemen ondervonden hebben en dat gemakkelijk kan concurreren met de producten van anderen. In dat opzicht kan de Microsoft technologie het vergelijk met andere leveranciers doorstaan.”

Logische keuze voor Microsoft en Kohera

De keuze voor Kohera lag ook voor de hand. “Die keuze is een logisch vervolg van de geslaagde samenwerking die we in het verleden al hadden met de integrator. Kohera heeft het grootste team met een ruime ervaring op het vlak van SQL-migraties in België. Kohera kan daardoor snel inspelen op wat wij nodig hebben”, zegt Borry.
“Bij de start van het project hebben we met alle partijen de koppen bij elkaar gestoken en gekeken naar wat de beste oplossing was op het vlak van implementatiestrategie in functie van het Artilium-design. Vervolgens hebben we het implementatieplan uitgewerkt”, zegt Vanhove. “Ik heb de installatie eerst geautomatiseerd met de Microsoft Powershell omdat we 18 SQL Servers moesten overzetten, manueel was dat onbegonnen werk. Eens dat achter de rug was, hebben we verschillende testen uitgevoerd om te kijken hoe het systeem en de availability-groepen zich gedroegen. Tenslotte hebben we de disaster recovery-procedure uitgewerkt en getest. Ook dat is volledig uitgeschreven in Powershell. De eerste migratie hebben we samen met Artilium opgevolgd, de andere migraties heeft Artilium zelf in goede banen geleid. In vijf maanden tijd was het volledige project afgerond.”

Klant waardeert resultaat

Alexander Borry: “Onze klant was heel opgetogen met het resultaat. Dankzij een goede voorbereiding is de implementatie op een zeer gestructureerde manier verlopen en hebben we het beoogde resultaat behaald. Hierdoor is het vertrouwen extra versterkt.”

Over Artilium

Artilium is een telecombedrijf dat actief is in het ontwikkelen van software en diensten voor telecomoperatoren en serviceproviders. Het bedrijf uit Brugge commercialiseerde een systeem voor Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s), dat toelaat om onder eigen merknaam een virtueel GSM-netwerk uit te baten via het netwerk van een mobiele operator.

Jouw bedrijf & Kohera?

Contacteer ons en wij geven jouw bedrijf de beste oplossing!