kohera-logo-regular.svg

Klanten / 

Wolters Kluwer Financial Services en Kohera bouwen self-service BI module voor financiële software

Wolters Kluwer Financial Services en Kohera bouwen self-service BI module voor financiële software

Wolters Kluwer Financial Services bouwde, geholpen door Kohera, op basis van de nieuwe mogelijkheden voor analyse en rapportering in SQL Server 2012 een extra module voor zijn Financial Studio software. Met die nieuwe module kan de klant zelf ad hoc rapporten ontwerpen en genereren. Voor Wolters Kluwer Financial Services betekent de nieuwe BI-tool een uitbreiding van haar productaanbod waarmee de onderneming zich onderscheidt op de markt van financiële beheersoftware. Financial Studio omvat verschillende tools die banken en andere financiële instellingen onder meer gebruiken voor risicobeheer en rapportering.

“Grote aantallen gegevens bewerken is geen enkel probleem – het systeem blijft steeds performant”, zegt Johan Van Hoye, verantwoordelijk voor productstrategie bij Wolters Kluwer Financial Services. “Bovendien zijn er heel wat mogelijkheden voor de lay-out. De rapporten zien er dus ook aantrekkelijk uit, zowel op het scherm als op papier. De software is gericht naar de businessgebruiker en is heel gebruiksvriendelijk.”

Ervaren BI partner

De nieuwe BI-module van Wolters Kluwer Financial Services werd ontwikkeld in samenwerking met Kohera. “We hadden de keuze uit een aantal Business Intelligence-experten”, zegt Johan Van Hoye. “We hebben de verschillende opties samen met Microsoft geëvalueerd. Via de Belgische SQL Server User Group leerden we Kohera kennen. Zij beschikken over uitgebreide ervaring op het vlak van SQL Server en Microsoft Business Intelligence en bovendien is het een lokale partner. Zo viel de beslissing om met hen samen te werken.”

“Wij brachten onze specifieke kennis over Managed Self-Service Business Intelligence aan”, vertelt Frederik Vandeputte, managing partner van Kohera. “De doelstelling was om zo snel mogelijk te werken en een project te leveren met toegevoegde waarde, en daarin zijn we ook geslaagd.”

Self-Service BI ontlast de IT-afdeling

Kohera ging aan de slag met de nieuwe BI-mogelijkheden in SQL Server 2012, nog voor die versie op de markt was. “De rapportering in Financial Studio is gebaseerd op SQL Server Reporting Services en SQL Server Analysis Services”, aldus Johan Van Hoye. “Die technologieën zijn zeer nuttig op het niveau ‘enterprise business intelligence’ maar ze bieden niet altijd voldoende flexibiliteit voor elke klant en elke gebruiker. De nieuwe technologieën in SQL Server 2012, PowerPivot en Power View, werden geïntegreerd in Financial Studio en maken komaf met die hinderpalen.”

Door de uitgebreide self-servicemogelijkheden kunnen de gebruikers bijvoorbeeld zelf een extra element aan hun rapport toevoegen. “Vroeger moesten ze daarvoor telkens een aanvraag indienen bij de IT-afdeling, maar die is doorgaans al erg druk bezet”, verduidelijkt Nigel Lee, Chief Commercial Officer bij Wolters Kluwer Financial Services. “Ze moesten daardoor soms erg lang wachten op de gevraagde aanpassing. Nu ze dat zelf kunnen doen, gaat het sneller en hoeft de IT-afdeling daar geen tijd meer in te investeren. Voor de organisatie betekent dat zeker een kostenbesparing.”

Van bedrijfsniveau naar individueel niveau

De eindgebruikers kunnen alle functies benutten via het Financial Studio portaal. Dankzij de perfecte integratie met SharePoint kunnen ze ook alle functies van SharePoint gebruiken, zoals het beheer van toegangsrechten en de rechten om wijzigingen door te voeren. Het is ook mogelijk om automatische alerts in te stellen als er een nieuw rapport beschikbaar is.

Frederik Vandeputte: “Dankzij Power View krijgen alle gebruikers toegang tot informatie via een interactieve omgeving. Met enkele muisklikken kunnen ze gegevens analyseren en visualiseren. Ze kunnen ook interactieve overzichten delen via SharePoint of opnemen in een PowerPoint presentatie. Excel-gebruikers kunnen enorme hoeveelheden gegevens eenvoudig en via hun vertrouwde werkomgeving omzetten in begrijpelijke informatie met PowerPivot. De eindgebruiker heeft geen BI-kennis nodig om extra gegevens uit verschillende bronnen te kunnen toevoegen aan zijn rapportmodellen. Met deze nieuwe mogelijkheden gaat Financial Studio dus van business intelligence op bedrijfsniveau naar BI op teamniveau en op individueel niveau.”

Betrouwbare informatie

Voor Wolters Kluwer Financial Services betekende deze verschuiving een aanpassing. “We waren voordien nog grotendeels gericht op enterprise business intelligence en op een relatief statische manier van rapporteren”, legt Johan Van Hoye uit.

“We moesten afstappen van het idee dat een rapport heel afgeschermd moet blijven. Door de eindgebruikers meer verantwoordelijkheid te geven, moesten we ook onze eigen rol herdefiniëren. Uiteindelijk betekent de nieuwe aanpak ook voor ons een groot voordeel. De gebruiker kan veel meer gegevens benutten die niet via standaardrapportering beschikbaar zijn. Op die manier halen zowel wijzelf als de klant een competitief voordeel. We moeten alleen de basis voorzien en het is niet nodig om ons product telkens aan te passen aan de nieuwe eisen van elke klant. De klant kan dan weer veel soepeler inspelen op de evoluerende behoeften van zijn bedrijf en kan nieuwe producten of diensten sneller naar de markt brengen op basis van betrouwbare informatie. De IT-afdeling van de klant kan zich toeleggen op de integriteit van de gegevens.”

Over Wolters Kluwer Financial Services

De financiële software van Wolters Kluwer Financial Services zorgt wereldwijd bij meer dan 15.000 klanten voor een grotere efficiëntie bij audits, risicobeheer en compliance. Wolters Kluwer Financial Services telt ruim 30 kantoren in 20 landen, goed voor ongeveer 19.000 medewerkers en een omzet van 3,4 miljard euro in 2011. In juli 2012 kondigde Wolters Kluwer Financial Services de overname aan van het Belgische Financial Architects, ontwikkelaar van de financiële beheer software Financial Studio. De samengevoegde organisaties heten nu Wolters Kluwer Financial Services.

Jouw bedrijf & Kohera?

Contacteer ons en wij geven jouw bedrijf de beste oplossing!