kohera-logo-regular.svg

De Tijdloze van StuBru: Kohera’s voorspelling voor 2020

Vector_BG.png

De Tijdloze van StuBru: Kohera’s voorspelling voor 2020

Vector_BG.png

Deze eindejaarsperiode is er een waarbij heel wat tradities gesneuveld zijn. Gezellig samenzijn met de hele familie of lekker gaan eten op restaurant zitten er niet in dit jaar. Gelukkig zijn er ook nog zekerheden, zoals De Tijdloze van StuBru, die ook dit jaar voor muzikaal vertier zorgt in de laatste dagen van het jaar. En daarbij hoort natuurlijk ook onze voorspelling.

Voor sommigen is het zo simpel als beweren dat Africa van Toto op 1 komt te staan. Anderen debatteren dan weer over de cultureel-sociologische impact van nummers zoals Mia of Smells Like Teen Spirit alvorens een top-10 op te bouwen. Maar bij Kohera doen we gewoon wat we best doen: we kijken naar de data en halen daar zoveel mogelijk informatie uit.

Vorig jaar hadden we al een vrije sterke voorspelling gemaakt en dat hebben we dit jaar proberen te verbeteren. Net zoals vorig jaar is ons grootste probleem nog steeds het gebrek aan bruikbare data om een goede voorspelling te maken. De beste predictor blijkt nog steeds de plaats in vorige edities van De Tijdloze.

Zonder nieuwe data had het ook geen zin om een nieuw model te kiezen, dus bleven we verder werken met het ARIMA-model. Daar konden we gelukkig wel nog enkele verbeteringen aan toevoegen. Waar we vorig jaar handmatig op zoek gingen naar de parameters die het best bruikbaar waren voor alle nummers tegelijk, zijn we er dit jaar in geslaagd om programmatorisch op zoek te gaan naar de beste parameters per song en zo ieder liedje apart te kunnen voorspellen.

Nu de intro voorbij is, hier de Kohera-voorspelling voor De Tijdloze Top 100 – 2020:

  1. De winnaar is: Pearl Jam – Black
  2. Op nummer twee: Queen – Bohemian Rhapsody
  3. Op nummer drie: Gorki – Mia

 

Bekijk alle songs en onze voorspelling via Power BI of in de tabel hieronder:

*Correctie

Vergissen is niet alleen menselijk, het komt ook voor bij Machine (Learning). Zo hadden we voor onze eerder gepubliceerde voorspelling ons model op de verkeerde brondata los gelaten. Dit werd nu rechtgezet. En je kan nu de resultaten van onze voorspelling terug vinden in het Power BI rapport. De nieuwe top drie luidt:

  1. Pearl Jam – Black
  2. Nirvana – Smells Like Teen Spirit
  3. Queen – Bohemian Rhapsody
2319-blog-database-specific-security-featured-image
Database specific security in SQL Server
There are many different ways to secure your database. In this blog post we will give most of them a...
kohera-2312-blog-sql-server-level-security-featured-image
SQL Server security on server level
In this blog, we’re going to look at the options we have for server level security. In SQL Server we...
blog-security_1
Microsoft SQL Server history
Since its inception in 1989, Microsoft SQL Server is a critical component of many organizations' data infrastructure. As data has...
DSC_1388
Aggregaties
Power BI Desktop is een prachtige tool om snel data-analyses te kunnen uitvoeren. Je connecteert op een databron, importeert en...
dba image
DBA is not that scary
Often when talking to people who are looking for a career path in the data world I feel like there...
blog-2303
How do you link an SCD Type 2 table in Power Query?
This article uses a simple example to demonstrate how to link an SCD Type 2 table in Power Query to...